Special Education

Amikor gyermekünk elkezdi az első osztályt, gyakran meg kell változtatnunk a család életmódját, napi ritmusát, szokásait. Lehet, hogy óvodás korában minden vasárnap egész nap a nagyinál voltunk vagy a játszótéren. Ám az iskolával gyakran megérkeznek a hétvégi feladatok is, amire muszáj időt szakítanunk. Tehát már nem fogjuk ugyanúgy tölteni a heti pihenőnapunkat, bármennyire is szerettük ezt a családi hagyományt. 
Egy elsős kisiskolásnak vannak a házi feladaton kívül is olyan kötelességei, amelyekre a szülőknek tekintettel kell lenniük. Például a táska bepakolása, tornaruha, tisztasági csomag összekészítése. Gyakorlás a hangszerén, vagy az idegen nyelv tanulása valamilyen módon. Jó, ha minél előbb listát készítünk azokról a feladatokról, amelyek gyermekünk számára kötelezőek, és a lista alapján megkomponáljuk a napi rutinfeladatokat. 
Például esti feladatok: - házi feladatok ellenőrzése (kész van-e?), - ceruzák kihegyezése, tolltartó ellenőrzése, - üzenő füzetben ellenőrizni, hogy van-e üzenet, - könyvek, füzetek bepakolása órarend szerint, - egyéb bevinnivalók összekészítése, - tornazsák és tiszta törülköző bepakolása, - másnapi ruhák kikészítése, - cipő tisztaságának ellenőrzése, kikészítése, - fürdés és hajmosás, - körömvágás és hajszárítás. 
A lista alkalmazkodjon a család és az iskola szokásaihoz. Tudjuk, hogy ezeket a feladatokat nem a szülőknek kell megcsinálniuk a gyerek helyett. Viszont időt és nyugodt körülményeket kell biztosítani a feladatok elvégzéséhez. Eleinte segítsünk többet, majd várjuk el az egyre önállóbb tevékenységet! 
Ugyanígy szervezzük meg a reggeli és a délutáni tevékenységek sorrendjét is! Készíthetünk kis rajzos vagy szöveges emlékeztetőt arról, hogy mikor mit kell gyermekünknek elvégeznie. Ezen ellenőrizheti, hogy mindent megtett-e, amit elvárnak tőle. Ha következetesen ellenőrizzük hogy megcsinálta-e a rutinfeladatait, egy idő után szokásává válik, amitől nem szívesen tér el. 

© 2014 Kamalasz Bt. Minden jog fentartva.